Keressen minket bizalommal
Csapatépítés – Tények és tévhitek

A cégek nem kevés pénzt költenek arra, hogy összekovácsolják, összeépítsék az embereket. Azonban ennek nagy része általában kidobott pénz az ablakon, ha nincs felmérve, mi a célja magának a csapatépítésnek. Óriási a különbség, ha az emberek egymással való kapcsolatának erősítése, kommunikációja, új emberek miatti bemutatkozás és összebarátkozás, vagy a vezetők egymással való jobb munkahatékonyság növelése a cél. Nézzük most meg milyen tévhitek, igenek és nemek léteznek a csapatépítéssel kapcsolatban:

1. Néhány pohár ital mellett könnyebben feloldódnak az emberek, könnyebben kibeszélik a konfliktusokat.
Nem igaz
Sokszor haljuk: – csak elmegyünk , jól érezzük magunkat, este iszogatunk, és mindenkinek jó lesz. Ez nem rossz, de inkább nevezzük kirándulásnak, mint tudatos csapatépítésnek. Az alkohol rosszabb esetben még több konfliktust, összeveszést, vagy az indulatok túlzott elengedést is jelentheti. Ha csapatot szeretnék építeni, még egy borkóstolós sem javasolt, mert itt sem egymásra, hanem a borászra, és a tételekre figyelnek inkább!

2. A csapatépítést szeretik az emberek.
Nem igaz
Az elutazós programoknál, gyakran mondvacsinált okokkal maradnak távol, de az is előfordult már, hogy a párjuk nem engedte el őket. Nem kell feltétlen szeretniük, de magának a csapatépítésnek olyan élménynek, tanulásnak, folyamatnak kell lennie, amely után szívesebben mennek be a munkahelyükre, egészen tudatosan legyen beépítve a közösség életébe!

3. A félelmek leküzdése egyértelműen közelebb hozza az embereket.
Nem igaz
Az együttműködési problémákat nem pótolhatjuk egy élménnyel. Az kiderülhet, hogy esetleg az egyik hanyagolt, kevésbé szimpatizáns kolléga sokkal közvetlenebb, jófejebb , mint gondoltuk, de hatékonysága a csapatépítésnek továbbra sem lesz. A konfliktusokkal, adrenalinnal teli helyzet, frusztrációt kelhet, így inkább kínos élménnyé válhat.

4. A csapatépítés problémamegoldás.
Nem igaz
Sok cég- mivel nincs pénzük motiválni, képezni munkavállalóikat-a csapatépítő tréningre vegyes műfajként tekintenek. Egyszerre jutalmazás és szervezeti kultúra fejlesztés, ám az okok feltárása nélkül problémamegoldás biztosan nem lesz.

5. A közös élmények összekovácsolják a csapatot, és a munka is hatékonyabb lesz.
Nem igaz
Fontosak a közös élmények, de a munkahely nem baráti társaság. Ha nem tudnak jól együtt dolgozni az emberek, akkor azt sem sárkányhajózás, se sorverseny nem fogja megoldani. Fel kell mérni
először, hogy mi akadályozza a munkát, erre helyezni a fókuszt, és kitalálni a csapatépítés alapkoncepcióját.